A2: Holoubek.

Bibliografické údaje

Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena. In: Karel Jaromír ERBEN: Jaroslav Pospíšil, Praha 1861, 8 + 184 s.

A2 obsah

Text

[69]
Okolo hřbitova Cesta úvozová; Šla tudy, plakala Mladá, hezká vdova. Plakala, želela Pro svého manžela: Neb tudy naposled Jej doprovázela. – Od bílého dvora Po zelené louce Jede pěkný panic, Péro na klobouce. „Neplač, nenaříkej, Mladá, hezká vdovo! Škoda by tvých očí, Slyš rozumné slovo.
70
„Neplač, nenaříkej, Vdovo, pěkná růže! A když muž ti umřel, Vezmi mne za muže.“ – Jeden den plakala, Druhý ticho minul, Třetího žel její Pomalu zahynul. V témdni umrlého Z mysli vypustila: Než měsíc uplynul, K svatbě šaty šila. – Okolo hřbitova Veselejší cesta: Jedou tudy, jedou Ženich a nevěsta. Byla svatba, byla Hlučná a veselá: Nevěsta v objetí Nového manžela.
71
Byla svatba, byla, Hudba pěkně hrála: On ji k sobě vinul, Ona jen se smála. – Směj se, směj, nevěsto! Pěkně ti to sluší: Nebožtík pod zemí, Ten má hluché uši! Objímej milého, Netřeba se báti: Rakev dosti těsná – Ten se neobrátí! Líbej si je, líbej, Ty žádané líce: Komu’s namíchala, Neobživne více! – *** Běží časy, běží, Všecko sebou mění: Co nebylo, přijde, Co bývalo, není.
72
Běží časy, běží, Rok jako hodina; Jedno však nemizí: Pevněť stojí vina. Tři roky minuly, Co nebožtík leží; Na jeho pahorku Tráva roste svěží. Na pahorku tráva, U hlavy mu doubek, Na doubku sedává Běloučký holoubek. Sedává, sedává, Přežalostně vrká: Každý, kdož uslyší, Srdce jemu puká. Nepuká tak jiným, Jako jedné ženě: S hlavy si rve vlasy, Volá uděšeně:
73
„Nehoukej, nevolej, Nehuč mi tak v uši: Tvá píseň ukrutná Probodá mi duši! „Nehoukej, nežaluj, Hlava se mi točí: Aneb mi zahoukej, Ať se mi rozskočí!“ – Teče voda, teče, Vlna vlnu stíhá, A mezi vlnami Bílý šat se míhá. Tu vyplývá noha, Tam zas ruka bledá: Žena nešťastnice Hrobu sobě hledá! – Vytáhli ji na břeh, Zahrabali skrytě, Kde cesty pěšiny Křižují se v žitě.
74
Nižádného hrobu Jí býti nemělo: Jen kámen veliký Tlačí její tělo. Však nelze kamenu Tak těžko ležeti, Jako jí na jmenu Spočívá prokletí!