A2: První májová noc.

Bibliografické údaje

Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena. In: Karel Jaromír ERBEN: Jaroslav Pospíšil, Praha 1861, 8 + 184 s.

A2 obsah

Text

142
Sbor. Májová noc! májová noc! První májová noc: Kdo znáš všecku její moc? Hvězdy svítí, slavík pěje, Pojďme, pojďme v zelený háj! Z luk a zahrad vůně věje, Uvítejme květnatý máj! Hvězdy svítí, slavík pěje, Z luk a zahrad vůně věje: Pojďme, pojďme v zelený háj, Květnatý vítejme máj! Májová noc! májová noc! První májová noc! *
143
Chlapci. V šírém poli na podolí Plamenem hoří hranina, A kolem ohně ve svévolí Mladá skáče družina. Hej hoši! chvošťata zapalujte, Smáčejte ve smole plamenné, K obloze zhůru vyhazujte Ze vší síly ramene! Sbor. Nahoru – dolů světla se vodí, Tak jako slunce po nebi chodí; Plane i hasne smolina – Tak jako šťastná hodina! Májová noc! májová noc! První májová noc! * Děvče. Tvářičky, tvářičky! Kvěťte mi růžičkou: Budu vás umejvat Májovou rosičkou.
144
Rosičkou májovou, Setřenou s osení: Abych se líbila Mému potěšení. Sbor. Májová rosa, černobýlí, Krásy nedá leč na tu chvíli: Pilnost a mysl zbožná jsou Stálou dívčí okrasou. Májová noc! májová noc! První májová noc! * Mládenec. Na rozloučení, mé potěšení! Pod okny máj ti postavím, A na rozcházku tu naši lásku Ještě věncem oslavím. Mívali jsme se, mívali rádi: Nyní je láska podťata, Jako ta břízka, co byla v mládí Kořenu svému odňata.
145
Sbor. Stavte máje, víte věnce, Každý na poctu své milence: Věnec pěkné dívčici – Věchet šeredné babici! Májová noc! májová noc! První májová noc! * Baby čarodějnice. Znám já masti divných mocí: Namažu já se po těle, Sednu na chvoště o půlnoci A hej komínem vesele! Přes doly, hory, přes vody, bory Můj valášek utíká: Hej paní matky! na křižovatky – Májová dnes tam muzika! Sbor. Práh popelem posypejme, Větví májových nasázejme, Kropme vodou svěcenou, Ať se zlé čáry zaženou.
146
Májová noc! májová noc! První májová noc! * Sbor konečný. Vyjdi, vyjdi, slunko jasné! Zažeň pustou temnotu; Klam a lest ať na vždy shasne, Pravda vstane k životu. Nad svévolí ať zvítězí právo, Nad porobou svoboda; Co je choré, ať bude zdrávo: Všemocná-tě příroda! Májová noc! májová noc! První májová noc!