Č: První májová noc.

Bibliografické údaje

První májová noc.. In: Máj (Jarní almanah na rok 1860), roč. 3. Kateřina Jeřábková, Praha 1860, s. 382–386

Č obsah

Text

[382]
Sbor. Májová noc! májová noc! první májová noc: kdo zná všecku její moc? Hvězdy svítí, slavík pěje, pojďme, pojďme v zelený háj! z luk a zahrad vůně věje, uvítejme květnatý máj! Hvězdy svítí, slavík pěje, z luk a zahrad vůně věje: pojďme, pojďme v zelený háj, květnatý vítejme máj!
383
Májová noc! májová noc! první májová noc! * Chlapci. V šírém poli na podolí plamenem hoří hranina, a kolem ohně ve svévoli mladá skáče družina. Hej, hoši! chvošťata zapalujte, smáčejte ve smole plamenné, k obloze zhůru vyhazujte ze vší síly ramene! Sbor. Nahoru – dolů světla se vodí, tak jako slunce po nebi chodí; hoří a hasne smolina – tak jako šťastná hodina! Májová noc! májová noc! první májová noc! * Děvče. Tvářičky, tvářičky! kvěťte mi růžičkou: budu vás umývat májovou rosičkou.
384
Rosičkou májovou, setřenou s osení: abych se líbila mému potěšení. Sbor. Májová rosa, černobýlí, krásy nedá leč jen na chvíli: pilnosť a mysl zbožná jsou stálou dívčí okrasou. Májová noc! májová noc! první májová noc! * Mládenec. Na rozloučení, mé potěšení! pod okny máj ti postavím, a na rozcházku tu naši lásku ještě věncem oslavím. Mívali sme se, mívali rádi: nyní je láska podťata, jako ta břízka, co byla v mládí kořenu svému odňata. Sbor. Slavte máje, víte věnce, každý na poctu své milence: věnec pěkné dívčici – věchet šeredné babici!
385
Májová noc! májová noc! první májová noc! * Baby čarodějnice. Znám já masti divných mocí: namažu já se po těle, sednu na chvoště o půlnoci a hej komínem vesele! Přes doly hory, přes vody bory můj valášek utíká: hej paní matky! na křižovatky – májová dnes tam muzika! Sbor. Práh popelem posypejme, větví májových nasázejme, kropme vodou svěcenou, ať se zlé čáry zaženou. Májová noc! májová noc! první májová noc! * Sbor konečný. Vyjdi, vyjdi, slunko jasné! zažeň pustou temnotu; klam a lež ať navždy shasne, pravda vstane k životu.
386
Nad svévolí ať zvítězí právo, nad porobou svoboda; co je choré, ať bude zdrávo: všemocná-tě příroda! Májová noc! májová noc! první májová noc!