A3: Holoubek.

Bibliografické údaje

Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena. Výtv. a graf. podoba: Antonín GAREJS; František RICHTER. Jaroslav Pospíšil, Praha 1871, 10 + 188 s.

A3 obsah

Text

[69]
Okolo hřbitova cesta úvozová; šla tudy, plakala mladá, hezká vdova.
Plakala, želela pro svého manžela: neb tudy naposled jej doprovázela. – Od bílého dvora po zelené louce jede pěkný panic, péro na klobouce. „Neplač, nenaříkej, mladá, hezká vdovo! škoda by tvých očí, slyš rozumné slovo.
70
„Neplač, nenaříkej, vdovo, pěkná růže! a když muž ti umřel, vezmi mne za muže.“ – Jeden den plakala, druhý ticho minul, třetího žel její pomalu zahynul. V témdni umrlého z mysli vypustila: než měsíc uplynul, k svatbě šaty šila. – Okolo hřbitova veselejší cesta: jedou tudy, jedou ženich a nevěsta. Byla svatba, byla hlučná a veselá: nevěsta v objetí nového manžela.
71
Byla svatba, byla, hudba pěkně hrála: on ji k sobě vinul, ona jen se smála. – Směj se, směj, nevěsto! pěkně ti to sluší: nebožtík pod zemí, ten má hluché uši! Objímej milého, netřeba se báti: rakev dosti těsná – ten se neobrátí! Líbej si je, líbej, ty žádané líce: komu’s namíchala, neobživne více! – *** Běží časy, běží, všecko sebou mění: co nebylo, přijde, co bývalo, není.
72
Běží časy, běží, rok jako hodina; jedno však nemizí: pevněť stojí vina. Tři roky minuly, co nebožtík leží; na jeho pahorku tráva roste svěží. Na pahorku tráva, u hlavy mu doubek, na doubku sedává běloučký holoubek. Sedává, sedává, přežalostně vrká: každý, kdož uslyší, srdce jemu puká. Nepuká tak jiným, jako jedné ženě: s hlavy si rve vlasy, volá uděšeně:
73
„Nehoukej, nevolej, nehuč mi tak v uši: tvá píseň ukrutná probodá mi duši! „Nehoukej, nežaluj, hlava se mi točí: aneb mi zahoukej, ať se mi rozskočí!“ – Teče voda, teče, vlna vlnu stíhá, a mezi vlnami bílý šat se míhá. Tu vyplývá noha, tam zas ruka bledá: žena neštastnice hrobu sobě hledá! – Vytáhli ji na břeh, zahrabali skrytě, kde cesty pěšiny křižují se v žitě.
74
Nižádného hrobu jí býti nemělo: jen kámen veliký tlačí její tělo. Však nelze kamenu tak těžko ležeti, jako jí na jmenu spočívá prokletí!