A3: Ohlas žalmu 140.

Bibliografické údaje

Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena. Výtv. a graf. podoba: Antonín GAREJS; František RICHTER. Jaroslav Pospíšil, Praha 1871, 10 + 188 s.

A3 obsah

Text

171
Zbavil jsi mne, Pane! od člověka zlého, od těch, kteří lstivě záhubu mi strojí, jed ukrývajíce v hloubi srdce svého, a na každé ráno sbírají se k boji. Vysvobodil jsi mne, Bože Hospodine! od rukou ukrutných muže bezbožníka, od hada lítého, jenž se v trávě vine, sprostiti’s mne ráčil – budiž Tobě díka! Polékli jsou pyšní svá osidla na mne, o mé bezživotí uložili roky; roztáhli mi v cestu léčky svoje klamné, umyslyvše moje podraziti kroky. Já však řekl Pánu: Bůh můj silný jsi ty! ty štítem pokrýváš hlavu mou v čas boje; ty jsi moje spása, hrad můj nedobytý – vyslyš, Hospodine! vroucí prosby moje:
172
Nechtěj dopouštěti, Pane nebes kůrů by své předsevzetí provedl zlý škůdce; nedávej bezbožným vztýčiti se vzhůru: poraženi buďtež, i zlý jejich vůdce! Račiž učiniti, Hospodine Bože! aby jich zločinství jim na hlavu spadlo: ve hlubokých jamách budiž jejich lože, a řeřavé uhlí jejich pokryvadlo!