A3: Ohlas žalmu 45.

Bibliografické údaje

Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena. Výtv. a graf. podoba: Antonín GAREJS; František RICHTER. Jaroslav Pospíšil, Praha 1871, 10 + 188 s.

A3 obsah

Text

169
Dobré v srdci zrodilo se slovo, slovo dobré z úst vychází v jevy; jazyk můj co péro písařovo: o králiť mé vypravují zpěvy. Požehnán jsa Bohem věky věků, v slávě své jsi lidských synů vyšší; postava tvá jasná plna vděků, a rty tvoje milost vůkol dýší. Opásej se mečem, reku jasný! prokaž důstojenství své a slávu; výpravy tvé braně buďte šťastny, anať mysl k mírnosti a právu. Pravice tvá hrozná v svatém boji, ostré jsou i prudké tvoje střely: národové padnou k noze tvojí, v srdce probodeš své nepřátely.
170
Trůnu tvého základ mocný, stálý, v Bohuť pevná čáka tvá, o pane! žezlo říše tvojí, jasný králi, žezlo upřímosti svrchované. V spravedlnosti maje zalíbení, v nenávisti chováš bezbožníky; protož olejem tě utěšení pomazal Bůh nad tvé současníky. Přístojíť i po pravici tobě choť královská, zření majíc na tě, všecka slavná v drahé své ozdobě, roucho její protkávané zlatě. Slyšiž a viz, nakloň ucha svého, dci královská, i zapomeň v dáli na svůj národ, na dům otce ctného, zlíbilať se krása tvoje králi. Místo předků syny budeš míti, knížaty vší země podlé práva; budouť paměť jmena tvého ctíti, a v národech tvá pokvěte sláva.