Č: Perlový vínek.

Bibliografické údaje

Perlový vínek.. In: Fest-Album zum 27. Februar 1856 (Ihren kaiserl. königl. Majestäten dem allergnädigsten Kaiserpaare Ferdinand und Anna Pia aus Anlass allerhöchst Ihren fünfundzwanzigjährigen Vermählungsfeier in tiefster Ehrfurcht gewidmet von der k. Hauptstadt Prag). k. k. Hofbuchdruckerei von Gottlieb Haase Söhne, Prag 1856, s. 39–40

Č obsah

Text

39
Jsou v světě perly: když kam která padne, Ač maličká je jako drobný hrášek, Záhubu nese, tráva po ní vadne, A tvrdý kámen rozsype se v prášek. Těch nehledají v moři ve hlubokém: V srdci nešťastném hojně se rodíce Proudí se mocně zakaleným okem A zůstavují rozorané líce. Dosti těch perel ve světě je, dosti, Neubýváť jich, ano spíš přibývá; A kde se skytnou, utíkají hosti, A mimojdoucí oči si zakrývá. – Jsou v světě perly: kdež jich jedna padne, Kámen se pohne, dřevo k ní se skloní, Tělo hynoucí ožive a zmladne A s nebes anděl sstoupí dolů pro ni. Těch by nenašli v moři ve hlubokém: Ve srdci vděčném časem se rodíce Vstupují na svět blahojasným okem A vráskovité uhlazují líce.
40
Vzácné to perly, po řídku jich nyní, Co v světě sobství s lichotou se točí; Bez srdce bývá vzaté dobrodiní A licoměrnost vhostila se v oči. Ó blaze jemu, komuž dáno Bohem Těch prvých perel toky staviti: Však blaženější, blaženější mnohem, Kdo druhých uměl sobě dobyti! *** Císařský Pane! Ejhle teď o Tvém o stříbrném plese Perlový vínek Praha Tobě nese, Perlový vínek, v dar to jediný! Nejsouť to perly srdce nešťastného, Ale jsou perly srdce přešťastného, Perly vděčnosti – slzy chudiny. O nechtěj, nechtěj pohrdnouti jimi! Však jsi je v srdce Sám byl prvé nasil, Ve srdce mnohá, ježto jsi byl spasil, A protož kanou zraky blaženými. Přijmiž ten vínek – ozdoba to stkvělá, Důstojná Tvého Císařského čela!